Jayco RV Owners Forum

Thread Tools Display Modes
Old 08-29-2010, 06:05 PM   #11
Senior Member
ByDesign's Avatar
Join Date: Jun 2010
Location: Central Illinois
Posts: 286

Glad I could help ....

My Other House Is A '02 Jayco 31FKS Designer TT
ByDesign is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2010, 09:57 PM   #12
Senior Member
Join Date: Oct 2009
Location: Calgary Alberta
Posts: 512
Originally Posted by Merlinspop View Post
Electrician already came and went, and now my 8 yr old and I are spending the night in Camp Driveway with ac running, water heating, lights shining, radio blaring...

I can get used to this kind of camping. Former Army Ranger or not, I'm not so keen on sleeping on flat rocks any more!

I read you loud and clear. I spent 13 years in the Cdn military and spent lots of time in the boonies. I vowed to never go through that again, so now I want the convenience, of hot running water, heat, and when the weather is bad, a movie or TV. We have not had a need for A/C this year in my part of the world as it has been the coldest in history, but my furnace works great!!!

Albertaguy is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 11:24 AM   #13
Junior Member
Bearly51's Avatar
Join Date: Feb 2011
Location: Snowflake, AZ
Posts: 15
When I bought my used TT last summer I wanted to be able to plug it in incase guests stayed there, and to be able to cool the fridge before a trip. Since I have a bit of knowledge installing breakers and outlets, I went to work. Unfortunatley the only place I could park my TT was almost 100' from my breaker box, and I knew I would have to run the new cable under ground for most of the run. The 100' of buriable cable cost around $110 at the local hardware and Luckily they had one 30A outlet in stock. The whole job took about 6 hours because I had to dig the trench for the cable but it all went well and only cost about $130 total. I did however use a 15A outlet near the TT for a few days before I was able to get and install the new line, and everything in the TT worked fine. I did not use more than one appliance at a time as I was aware that I was on 1/2 power.
I had read on a forum that you should not try running AC and microwave at the same time even when plugged in on a 30A corcut so I was avoiding doing so but on our 2nd outing the only electrical hookup that worked was the 50A and I plugged into it using an adaptor. Family was visiting and grandkids running about and the AC was going and I forgot and turned on the microwave. Guess what, nothing happened, everything worked great. I may change out the 30A breaker to a 50A as I know I used heavy enough cable but it's fine for now. I don't like to fix what isn't broke.
Bearly51 is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 11:46 AM   #14
Senior Member
cekkk's Avatar
Join Date: Nov 2010
Location: Central Colorado
Posts: 2,289
Ranger woos! I slept with my ex for 20 years! Way to go for your child. He or she is going to be just fine in these tough times to raise a kid.
'11 Eagle 320RLDS
'02 F350 PSD Dually 4WD
DW's Ride, '13 Expedition
cekkk is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 01:14 PM   #15
Senior Member
Terry's Avatar
Join Date: Feb 2011
Location: Germantown, TN
Posts: 4,923
Originally Posted by Bearly51 View Post
The 100' of buriable cable cost around $110
Considering copper prices right now, that aint bad! What gauge did you run?

I recently had mine done and it turned out just ok...My well pump wire went bad and I had to have it replaced. They were charging $2 a foot for the wire, labor and burial. Since they were already out there with a trencher I had them go ahead and run a 100 foot line to my RV. I really wanted #8, but all they had was #10.....it is not bad, but I often have low voltage being far out on a rural road and the small gauge compounds it. I went ahead and installed a Progressive EMS just to be double safe.

Sure is nice having dedicated power! I can leave my fridge cold and battery charged.
2009 Jayco 26BH
2004 Chevy Silverado 1500
2009 JayFlight Manual Library

Want to add a signature to your posts? --> Click Here
Terry is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 05:00 PM   #16
Jim Manley's Avatar
Join Date: Aug 2010
Location: Placerville, CA (near Lake Tahoe)
Posts: 80
Send a message via AIM to Jim Manley
I just put in a pad/power/water/sewer for mine. The wire (#8) was $3 foot! Just the wire times 3 for hi lo and earth!!!! $9/foot!!!
Jim and Barbara Manley; 2 toy poodles, Louis and Isabelle; 26BH; Tundra
Jim Manley is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2011, 05:58 PM   #17
Senior Member
Join Date: Jan 2011
Location: Vienna
Posts: 1,454
I installed a 4 X 4 post in the ground and buried some heavy duty cable and put up a regular travel trailer outlet with box. When I park my unit now, I can plug it right in. Lets me cool down the fridge the day before we are going camping so everything stays cold when we put the food in. I like the DIY part too if I don't overload myself, which does happen occasionally! lol

Joe Hinson
2010 Jayco Quest G2(SOLD)
2014 Jayco Eagle 33.5RETS
2007 Ram 2500 5.9L Cummins(SOLD)
2015 Ram 2500 6.7L Cummins 4WD
namusmc65 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2011, 09:58 AM   #18
Junior Member
Bearly51's Avatar
Join Date: Feb 2011
Location: Snowflake, AZ
Posts: 15
Tafische, I used 10 guage as recommended by my son who is in his 4th year of 5 as an apprentice electrician. I also had him inspect my install and he gave me a thumbs up.
Bearly51 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2011, 01:16 PM   #19
Senior Member
Join Date: Oct 2010
Posts: 414
Definately install a 110/120 - 30A outlet with 30A breaker. If uncertain where to install a Service Post or 30A outlet on outside wall, simply install a 30A outlet inside the garage (close to its exit doors). Then, purchase the needed length 30A cord. Especially if you only plan to "plug in" a few times a year. But if leaving plugged in 24/7 (or more then say 6+ times a year), do install a proper weather resistant 30A outlet out side (on the garage wall or on a service post).

It it were my place, I'd install the proper 30A outlet BEFORE turning on the TT's AC unit. Too little of power can seriously hurt an AC unit. And why "over hurt" an AC unit when one doesn't have to.


Spike99 is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 03:03 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.