Jayco RV Owners Forum

Thread Tools Display Modes
Old 04-24-2015, 08:16 PM   #1
Junior Member
Join Date: Oct 2013
Posts: 4
Water Heater Problem

Hoping someone can help me out, my wife and I are living in a 1997 Jayco fit wheel while we are building our cabin and had a problem with our G6A-7E Atwood Water Heater tonight. When we turn the switch on nothing happens, no light, no ignition. Could it be the switch? Thanks in advance for any and all help!

jfeiro is offline   Reply With Quote
Old 04-24-2015, 08:37 PM   #2
Senior Member
ALJO's Avatar
Join Date: Oct 2014
Location: Sparwood, BC
Posts: 932
Send a message via Skype™ to ALJO
One thing to look at is that all air is removed from the line. Also the gas electrical switch is used as reset switch. Sometimes you have to reset a couple of times in order to remove all air. When there is no ignition the circuit board might be at fault. In any case follow the schematic and trouble shooting on your particular model as stated in the Atwood Water Heater manual.

2014 Ram 1500 CrewCab 4x4 5.7 Hemi 3.92 Rear and Air Lift 1000
2005 Jayco Jay Feather LGT - 29Y GVWR-6500 lbs.
Pro Series 1200 lbs. WDH with Double Sway Bar.
Champion 3100/2800 watt Inverter/Generator-Onboard Solar Power

ALJO 'Forever Young @ Heart' provide on their travels Music Entertainment to Senior Care Homes
ALJO is offline   Reply With Quote
Old 04-26-2015, 05:37 PM   #3
Senior Member
us71na's Avatar
Join Date: Jun 2013
Location: McKean, PA
Posts: 333
Purge the gas line

I find that I need to purge the gas lines after the camper has set for a while. I usually turn on the stove and get it to light, then the other gas users will usually light.

Once you purge the gas. Get your assistant to help and one of you should stand outside next to the water heater. When you flip the switch you should be able to hear the ignition sparking. It should spark for several seconds. If you don't hear it you have control issues. If you do hear it and it doesn't light, check the burner tube for spider nests. Spiders love to build nests in small protected areas.
2011 Skylark 21FKV
us71na is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2015, 02:48 PM   #4
Senior Member
Join Date: Aug 2011
Location: Missouri City, The Republic of Texas
Posts: 2,535
Sounds like an LP only heater. "No light", a backlight in the switch? Is it an auto ignition? If so I'd say check the fuses/breakers. Check the switch with a VOM.

2013 F-350 CC SB 2WD 6.7PS
2013 Eagle Premier 351 RLTS
-SOLD- 2012 X23B
-SOLD- 2003 Ford Expedition 5.4, Bilstein shocks
RedHorse1 is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 06:54 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.