Jayco RV Owners Forum

Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2014, 08:35 AM   #1
Join Date: Jun 2013
Posts: 90
Driveway Camping..

Can you use a dry plug outlet (30AMP) for "camping" in your driveway to run the basics? I'm saying no A/C, no heat or water....just lights and TV?

Meadows11 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 10:16 AM   #2
Senior Member
dmward's Avatar
Join Date: Aug 2011
Location: Winnipeg
Posts: 352
Assume you mean standard household plug (15amp). You can run most things except AC and probably microwave.

When plugged in like that, consider the trailer to be powered off a power bar... Don't overload it.


2014 White Hawk 28DSBH
2012 F150 EcoBoost MaxTow
Reese 1200 WDH / Dual Cam Sway Control
dmward is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 11:51 AM   #3
Senior Member
krsmitty's Avatar
Join Date: Feb 2012
Location: Brandon, FL
Posts: 328
No problem with that. Do it often.
Ken Smith
2010 Jayco Eagle Super Lite 28.5
2007 Dodge Ram 2500 5.9 CTD
krsmitty is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 02:38 PM   #4
Senior Member
RickAE's Avatar
Join Date: Apr 2012
Location: Evans, Ga.
Posts: 280
If you are actually talking the house 15 Amp circuit 120 volt system you will be okay.. BUT if you mean the 30 Amp plug for the dryer Stop.! If I'm not mistaken the 30 Amp circuit breaker for the dryer is for a 220 volt circuit. If that is the case it will mess up the camper electrical systems.
2016 Ford F-250 Lariat 6.7L V8 Diesel
2013 Jayco Whitehawk 26DSRB
US Army
RickAE is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 03:08 PM   #5
Junior Member
Join Date: Jul 2014
Location: Winston Salem
Posts: 21
A household clothes dryer outlet is 220V, not 110V. I don't think you could even get the camper 30A cord to plug into a dryer outlet. But even if it could, don't do it!
mnebinger is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 03:57 PM   #6
Senior Member
Join Date: Apr 2013
Location: White Rock, BC. Canada
Posts: 374
The 220V plug for your dryer and stove is a different design. The 110V 30 amp plug won't plug in. I got an adapter plug when I bought my trailer so I could plug the 30 amp plug into a 15 amp outlet. Works fine but as others have said don't use the AC. You'll pop the breaker in your house.

It will have no problem with the lights and TV.
]2013 Jay Feather X213
2003 Ford Expedition
Paulx213 is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2014, 06:08 PM   #7
Senior Member
mcfarmall's Avatar
Join Date: Jun 2011
Location: Kalamazoo, West Michigan
Posts: 1,815
X2 what Paul said. Plus the stove and dryer receptacles don't have a neutral.
2006 23B Hybrid with 10k round bar WDH
2011 F150 4x4 SCREW Ecoboost, Max Tow, Integrated TBC, 3.73 LS axle, Firestone Ride Rite airbags.
mcfarmall is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2014, 06:12 PM   #8
Senior Member
RoyBraddy's Avatar
Join Date: Sep 2011
Location: King George
Posts: 2,124
I have two trailers plugged into a 15/20AMP Receptacles in my garage which are on separate 20AMP circuit breakers. We run the 13,500 A/C all the time with this setup..

The problems becomes when you add a couple of high wattage items like doing the microwave then we usually trip the garage breaker. The high wattage vacuum along with the air conditioner also will trip our garage circuit breaker.

I do use 10-gauge (10-3) extension cord where my 30A Shore Power Cable is plugged into it. I also use a RV30A-15 LONG DOGBONE type adapter from WALMART...

We spend alot of time in our RV's when parked at home in the back yard. A quick get away does wonders for the soul sometimes...

This is where I work on all my OFF-ROAD trailer mods here at the house...

Roy Ken
Roy and Carolyn
I claim Horse Creek Country in Southern Ill - Momabear is from North Texas
We live in King George VA

"We're burning daylight" - John Wayne
2008 STARCRAFT 14RT OFF-ROAD POPUP with PD9260C and three 85AH 12VDC batteries
2010 F150 FX4 5.4 GAS with 3.73 gears - Super Cab - Towing Package - 2KW Honda EU2000i Gen
K9PHT (since 1957) 146.52Mhz
"We always have a PLAN B"
RoyBraddy is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 10:39 AM   #9
mtkeg15's Avatar
Join Date: Sep 2010
Posts: 86
The answer is yes. As long as you run just lights and the entertainment/tv and you can easily use the central fan (not ac). We plug in electric mattress pads and you can even run a small ceramic heater. Not everything at once of course- but we do it all the time using the converter to regular outside breaker outlet.
2011 GMC Sierra Denali
2011 StarCraft EXP 237CKS
mtkeg15 is offline   Reply With Quote
Old 08-12-2014, 11:48 AM   #10
Senior Member
Join Date: Mar 2013
Posts: 648
For a minimal expense I added a 30 amp RV outlet box on the outside wall of the house close to the breaker box inside. Now I can use whatever I want including the AC with no worries. Something to consider. Next month I am refinishing our floors so we have a place to live for a few days and can use the fireplace

2013 33 RLDS
2004 Chevy Avalanche 2500 8.1
2007 TBSS
2001 Oldsmobile Aurora
2015 Chrysler 200C AWD
33 RLDS is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 04:01 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.