Jayco RV Owners Forum
 


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-09-2016, 07:41 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: KEMPTVILLE
Posts: 1
Help...Furnace won't heat!!!

Hello all,

I need some assistance please. My furnace will not heat. I have checked the fuse...fine. I have checked the breakers...fine. I have run the fridge, stove and hot water tank on gas...fine. It worked yesterday but quit in the evening. I turn on the wall thermostat and the fan kicks in immediately but turns off after about 30 seconds. Obviously not lighting and then turns self off.

I have an Attwod 8500-IV series. I've checked the only panel outside to reset but only have the hot water tank available in that compartment. I checked under sink and the furnace is there but is completely covered in metal without any access areas. Any ideas how I reset this????I'm in a 2012 28 bhs.

Soooo cold....

Christine
__________________

devonquest72 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 07:50 AM   #2
Site Team
 
norty1's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: Charleston, SC
Posts: 9,812
Google that model # and look at some of the videos. Maybe a reset somewhere.
__________________

__________________
Moderator
2011 351RLTS Eagle, Mor/Ryde suspension & pin box
06 F350 Lariat PSD, SRW, LB, CC, EGR delete kit, 16K DrawTite hitch, Timbrens, TST TPMS

Can't find what you're looking on JOF? Try:Jayco Owners Forum Custom Google Search
"It's easier to fool people than to convince them that they have been fooled." - Mark Twain
norty1 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 09:29 AM   #3
Senior Member
 
abarkl's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Phoenix, AZ (2008 Seneca 35GS Diesel)
Posts: 832
Quote:
Originally Posted by devonquest72 View Post
Hello all,

I need some assistance please. My furnace will not heat. I have checked the fuse...fine. I have checked the breakers...fine. I have run the fridge, stove and hot water tank on gas...fine. It worked yesterday but quit in the evening. I turn on the wall thermostat and the fan kicks in immediately but turns off after about 30 seconds. Obviously not lighting and then turns self off.

I have an Attwod 8500-IV series. I've checked the only panel outside to reset but only have the hot water tank available in that compartment. I checked under sink and the furnace is there but is completely covered in metal without any access areas. Any ideas how I reset this????I'm in a 2012 28 bhs.

Soooo cold....

Christine
Try holding your hand over the exhaust port within the first 30 seconds. If it lights it could mean the exhaust or intake port has a web or nest that needs to be cleaned out.
The Atwood 8500 series service manuals are located here;
RV Furnaces - Atwood Mobile
abarkl is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 11:40 AM   #4
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: Van wert
Posts: 23
I know this may sound stupid but try to turn the gas over to another tank and turn gas bottle off and turn it back on slowly. The furnace takes a lot more gas than a water heater or stove burner. I have done this before and it has worked more than once.
Ryan1974 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 11:43 AM   #5
Junior Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: Van wert
Posts: 23
Also I have had to remove the access door before mine is a sealed combustion type furnace which uses a hi temp gasket at the round access door make sure if you remove this to gain access to the igniter to put some high temp rtv back on the mating surfaces or you could run a risk of carbon monoxide in the trailer.
Ryan1974 is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 11:56 AM   #6
Senior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Denver
Posts: 574
Quote:
Originally Posted by devonquest72 View Post
Hello all,

I need some assistance please. My furnace will not heat. I have checked the fuse...fine. I have checked the breakers...fine. I have run the fridge, stove and hot water tank on gas...fine. It worked yesterday but quit in the evening. I turn on the wall thermostat and the fan kicks in immediately but turns off after about 30 seconds. Obviously not lighting and then turns self off.

I have an Attwod 8500-IV series. I've checked the only panel outside to reset but only have the hot water tank available in that compartment. I checked under sink and the furnace is there but is completely covered in metal without any access areas. Any ideas how I reset this????I'm in a 2012 28 bhs.

Soooo cold....

Christine
Not to take the easy way out here, I have the same TT, just a little newer, and other than having to 'reset' the propane emergency shutoff valve (as described in posts above) no idea. If you search the forum for "Furnace Won't", you'll get a treasure chest of posts, many fairly recent on this exact problem. Unfortunately a lot of people never come back to the post to let us know what fixed their problem, so there are a lot of open ended problem reports. Please let us know if you figure it out, what the problem was.

With all the posts I've seen lately regarding furnace problems, it's probably wise to get one of those small ceramic heaters just as an emergency back up if nothing else, and I know several that use them all the time. Obviously not a fix, but might keep you from totally freezing your butt off in the short term.
__________________
2016 27BHS Elite
2012 F-150 EcoBoost / Max Tow
bansai is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 12:25 PM   #7
Senior Member
 
tkhollywood's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: sterling heights
Posts: 123
I'm noticing a trend with these newer furnaces. Haven't had a chance to try and fix mine, was thinking of contacting the dealer because even though our unit is out of warranty the furnace is still under warranty.
__________________
2014 white hawk 33bhbs
tkhollywood is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2016, 01:24 PM   #8
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Beaverton, Oregon
Posts: 76
My brother had a similar issue with his furnace in his Coleman pop up. We discovered that pulling the fuse and reinserting it reset the furnace and got it working again.
__________________

__________________
2016 Jayco Whitehawk 27DSRL
2010 Ford F-150 XLT Supercrew with Max Tow
WyEm is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 12:51 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.