Jayco RV Owners Forum

Thread Tools Display Modes
Old 05-05-2013, 04:33 PM   #1
Junior Member
Join Date: Apr 2013
Location: Upstate
Posts: 5
Sound system issue

I bought a used 2007 Jayco 29Y. It has an entertainment system that has a very annoying issue. The system that came wih the unit plays DVDs, CDs, and radio plus it has an aux input for MP3 player. One speaker is significantly louder than the others. I had tried to lower the setting on that one channel to bring the rest into balance but that didn't work enough, that channel still overpowered the other channels. At first I thought is was the individual speaker, so I tested them by switching the speaker wires around. Whatever speaker was plugged into one channel was the loud one, so I concluded the problem was with the system itself.

The dealer replaced the system with another that was almost identical to the old one. Now I have two issues. The display is so bright that I can't read what it says unless I climb up and look at the display from the top. This is a minor issue that I can live with. The other problem is I still have one speaker louder than the others. I can't seem to find a replacement system that does all the things this system does.

Anyone have any suggestions?

MikeyInNY is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2013, 04:54 PM   #2
Senior Member
Join Date: Oct 2011
Location: Central California
Posts: 2,079
Splice the wires so both speakers are powered from the same channel.

2007 Chevy Duramax LMM/Allison
2012 Jay Flight 29QBH
2012 Jay Flight 26BH (Sold)
clubhouse is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2013, 06:17 PM   #3
Senior Member
RVhiker's Avatar
Join Date: Dec 2010
Posts: 1,100
My guess is that there is a resistance in the speaker wiring that is causing some speakers to sound softer than others.
There's lots of advice and information in forums... sometimes it is correct. For example, all of my posts are made by a political appointee who got the job as a reward for contributions to my diesel bill.

2011 Jayco 28.5RLS; 2008 Chevy Duramax; Pullrite Superglide Hitch

RVhiker is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2013, 06:20 PM   #4
Senior Member
Threebutchers's Avatar
Join Date: Mar 2013
Location: Planet Earth
Posts: 6,818
I'm confused you still have a channel volume issue after replacing the head unit. have you checked....

1) Are the speakers matched?
2) Is the speaker wire polarity correct at both ends.
3) Is the + speaker wire connected to the + terminal of the speaker.
4) If you have (2) or (3) way speakers....are all the individual speakers working in each?
Threebutchers is offline   Reply With Quote

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off

» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 01:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.