Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
Jayco RV Owners Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 03-17-2018, 03:24 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Jul 2011
Location: Saratoga Springs, UT
Posts: 191
Replace the thermostat

Can this stock thermostat be replaced with one that will tell me the temperature and let me set a digital temperature? Which thermostat would you recommend?

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
__________________

2016 JayFlight X23F
11 Expedition EL
4 Girls under 8 yrs old
1 Wife
1 Dog
2 guinea pigs that stay home...
cbaka27 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 03:29 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: ottawa
Posts: 190
Quote:
Originally Posted by cbaka27 View Post
Can this stock thermostat be replaced with one that will tell me the temperature and let me set a digital temperature? Which thermostat would you recommend?

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
I'm switching mine with this one Honeywell RTH5100B1033/A 1025 Deluxe Manual Thermostat (White) https://www.amazon.ca/dp/B005UTVEHY/..._uIyRAbPMZAXES

Adding a toggle switch for the high and low fan speed.

Sent from my SM-G935W8 using Tapatalk
ibra0078 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 04:02 PM   #3
Senior Member
 
stateboy's Avatar
 
Join Date: Mar 2017
Location: Wolverine
Posts: 707
I thought this would be a nice idea as well but it's not available at that link where I live in Michigan (perhaps only available in Canada).

Sent from my SM-N910V using Tapatalk
__________________

Jerry B.
"Stateboy" (Formerly "36fire412")
SW Lower Michigan
2016 X254
2012 Toyota Tundra Crewmax TRD 4x4
stateboy is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 04:26 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: ottawa
Posts: 190
Quote:
Originally Posted by 36fire412 View Post
I thought this would be a nice idea as well but it's not available at that link where I live in Michigan (perhaps only available in Canada).

Sent from my SM-N910V using Tapatalk
Search on amazon.com, https://www.amazon.com/Honeywell-TH5...ble+thermostat
ibra0078 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 04:32 PM   #5
Senior Member
 
ttavasc's Avatar
 
Join Date: Mar 2015
Location: Auburn, WA
Posts: 1,801
Quote:
Originally Posted by cbaka27 View Post
Can this stock thermostat be replaced with one that will tell me the temperature and let me set a digital temperature? Which thermostat would you recommend?

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
That looks like the same heat-only Atwood thermostat we had in our 195RB. I swapped it out for this one:

https://smile.amazon.com/Honeywell-T...s=th1100dv1000
__________________
TT: 2019 ORV Timber Ridge 23DBS, Blue Ox SwayPro 15K/1500
TV: 2019 Ford F-250 XLT SuperCab LB, 6.2L, 4.30/e-locker, 4x4, 164" WB, 3216 payload
TV: 2014 RAM 1500 Big Horn CC (Traded in)
TT: 2015 Jay Flight SLX 195RB Baja Edition, Andersen No-Sway (Traded in)
ttavasc is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 05:23 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Jun 2017
Location: johnstown
Posts: 321
Any thermostat that operates on batteries will work. You may choose to add the toggle switch for fan speed or just wire for low or high only. It only effects the speed in the fan only setting . I have used the honeywell focus pro 5000 in my last 3 trailers. There are plenty of wiring schematics on Google for assistance. Check eBay for the t-stat.
o2silverado is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2018, 06:05 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Albany, OR
Posts: 687
I installed a LuxPro 511LC thermostat in place of my original one. Works fine for both Heat and AC. I think I got it on amazon. If I remember correctly, the reason I got this model was that you could adjust the on/off range. Where most thermostats are fixed by the manufacturer.

__________________

2015 Jayco 27RLS
2015 Ford F250 6.7PSD
DanNJanice is offline   Reply With Quote
Old 03-18-2018, 02:18 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Fulton, NY
Posts: 958
I used a replacement Coleman Digital Thermostat. It has the high/low fan speed switch already and is a direct wire for wire swap.
__________________


2017 28BHBE Kitchen skylight, remote control and Aluminum wheels hitched by ProPride 3P
2017 Ram 2500 CC LB 4x4 Big Horn Cummins
LiftedAWDAstro is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 09:54 AM   #9
Senior Member
 
Duke4857's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: South/Eastern Oregon
Posts: 2,081
Quote:
Originally Posted by LiftedAWDAstro View Post
I used a replacement Coleman Digital Thermostat. It has the high/low fan speed switch already and is a direct wire for wire swap.
I hope you like your RV Coleman. I bought one to put in. It arrived on Thursday and I will install it today. I have been waiting for a RV upgrade thermostat. I did not like the idea of modifying a home thermostat to work.
Duke4857 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 01:54 PM   #10
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Colorado
Posts: 74
Should be able to. I put this one in mine:

https://www.amazon.com/Honeywell-TH1.../dp/B00H6ARNXO
OdiN1701 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 02:04 PM   #11
Senior Member
 
RichR's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: NW PA
Posts: 205
Quote:
Originally Posted by OdiN1701 View Post
Should be able to. I put this one in mine:

https://www.amazon.com/Honeywell-TH1.../dp/B00H6ARNXO
It depends on what you have for your present thermostat. If you have heat only control an only two wires it should work fine. But if you have both A/C and heat controlled by it, it becomes a bit more involved.

If you have a thermostat like the one shown above, the one you suggested should work fine. Those Atwood thermostats are terrible pieces of junk.
__________________
2018 Jayco Jay Flight 21QB
2012 F150 Ecoboost Crewcab
Amateur Radio K3EXU
Moderator on Hi-Lo Trailer Forum
RichR is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 02:23 PM   #12
Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Colorado
Posts: 74
Quote:
Originally Posted by RichR View Post
It depends on what you have for your present thermostat. If you have heat only control an only two wires it should work fine. But if you have both A/C and heat controlled by it, it becomes a bit more involved.

If you have a thermostat like the one shown above, the one you suggested should work fine. Those Atwood thermostats are terrible pieces of junk.
Yeah, the photo it looked like heat only. But as mentioned if it isn't heat only it's more wires and such. I'm pretty sure that Atwood is pretty much what was in ours, but a Dometic. Same basic thing.
OdiN1701 is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2018, 03:22 PM   #13
Senior Member
 
Duke4857's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: South/Eastern Oregon
Posts: 2,081
Thermostat

The thermostat I bought was a Coleman. I am not sure what company built it. I bought this one because the TT had a Coleman thermostat in it. The one I bought even used the same screw holes.

I am not sure if the captions will come out, but I level the trailer by using the bottom of the fridge. I show a pic of the level on the fridge bottom and than level the thermostat to the fridge.
Attached Thumbnails
before.jpg   photo of wiring.jpg   changing wires one at a time.jpg   check level bottom of frig..jpg   Level thermostat with bottom of frig..Done!.jpg  

Duke4857 is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2018, 06:26 AM   #14
Senior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Middle, TN
Posts: 1,091
This is what I used for our heating-only T-stat replacement on the furnace -

https://www.amazon.com/gp/product/B0...?ie=UTF8&psc=1


__________________
2017 Jayco Hummingbird 17RK Baja (sold)
2020 Rockwood Mini Lite 2109s
2021 Nissan Titan XD Platinum Reserve

https://www.jaycoowners.com/forums/f...ome-41831.html
01tundra is offline   Reply With Quote
Old 05-01-2018, 08:01 AM   #15
Senior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: Minneapolis
Posts: 154
I installed a Coleman digital in our Jayco HT 28.5 but had problems with it resetting itself to its default 72 degrees when running the heater. I think I now have it solved by running a separate 12 volt positive wire to the thermostat directly from the electrical control center. I say 'think' because I ran the heater through 3 or 4 heat cycles and it worked fine. Our control center had many unused circuits so I installed a 15 amp fuse in one and ran the new wire.
DNelson is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 04:37 AM   #16
Senior Member
 
Atlee's Avatar
 
Join Date: Jun 2016
Location: Mechanicsville
Posts: 1,479
Until my current trailer, I always replaced that piece of junk with an inexpensive Honeywell thermostat bought at Lowe's or Home Depot. But those only controlled heat, so were simple to install.

My current trailer is the first RV I've had that had central heat and cooling. Because of this, this time, I replaced the analog Coleman thermostat, with a digital Coleman thermostat. This way I didn't have to worry about any surprises when wiring. I just matched wire for wire. And to make sure I didn't mess anything up, I switched one wire at the time.


Quote:
Originally Posted by cbaka27 View Post
Can this stock thermostat be replaced with one that will tell me the temperature and let me set a digital temperature? Which thermostat would you recommend?

Sent from my LG-H931 using Tapatalk
__________________
Erroll and Mary Doss and Duffy (RIP)
2018 Jayco Redhawk 22J

2014 F150 SC, 4x4, HD Pkg, Sterling Gray
Atlee is offline   Reply With Quote
Old 05-02-2018, 08:45 PM   #17
Senior Member
 
Duke4857's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: South/Eastern Oregon
Posts: 2,081
Quote:
Originally Posted by Atlee View Post
Until my current trailer, I always replaced that piece of junk with an inexpensive Honeywell thermostat bought at Lowe's or Home Depot. But those only controlled heat, so were simple to install.

My current trailer is the first RV I've had that had central heat and cooling. Because of this, this time, I replaced the analog Coleman thermostat, with a digital Coleman thermostat. This way I didn't have to worry about any surprises when wiring. I just matched wire for wire. And to make sure I didn't mess anything up, I switched one wire at the time.
The one I installed would do what you want, if I understand you correct. It will do both Air cond and heater, it also has High/Low for the fan. My install is on this page above your question. My swap was wire color for wire color. It even used the same screw holes. I just took the extra time to level it.

https://www.amazon.com/Coleman-83303...+rv+thermostat
Duke4857 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Jayco, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 08:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.