Journey with Confidence RV GPS App RV Trip Planner RV LIFE Campground Reviews RV Maintenance Take a Speed Test Free 7 Day Trial ×
Jayco RV Owners Forum
 


Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
 
Old 09-21-2020, 11:18 AM   #1
Member
 
ciollika's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Location: Puyallup
Posts: 45
Water heater issues

Hello,

I have a Eagle HT 5er with the Atwood gc6aa-10e water heater. It stopped working on our last camping trip. It wasnít until I got home that I noticed the 12v 15a blade fuse was blown. When I replaced the fuse, it started working again, but something was still not right. When I hit the Switch for electric water heat, the element heats up, but the gas also fires.

Just to be sure, and because parts are cheap, I replaced the heater element and the thermostat and eco switch.

Now, itís working great, but I donít believe the propane burner should be firing when just the electric heat switch is engaged (and not the LP switch). My understanding is that the unit will only use electric and LP if BOTH switches are flipped (dual fuel).

Have any of you encountered this issue? If so, can you share what caused it?
__________________
2006 Chevrolet Silverado CCSB Duramax
2018 Jayco Eagle HT 29.5 BHDS
ciollika is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2020, 11:32 AM   #2
Senior Member
 
RichR's Avatar
 
Join Date: Jan 2018
Location: NW PA
Posts: 205
I agree with you on the separate switches working independently from each other. I've never heard of the condition you're talking about. What happens when the gas only switch is on. I guess it would be hard to determine unless you do a voltage check on the heat element. I believe the gas and electric both go through the control board.
__________________
2018 Jayco Jay Flight 21QB
2012 F150 Ecoboost Crewcab
Amateur Radio K3EXU
Moderator on Hi-Lo Trailer Forum
RichR is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2020, 12:02 PM   #3
Member
 
ciollika's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Location: Puyallup
Posts: 45
When just the LP switch is flipped, gas fires, and electric element does not engage (verified with voltage tester).
__________________
2006 Chevrolet Silverado CCSB Duramax
2018 Jayco Eagle HT 29.5 BHDS
ciollika is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2020, 09:46 AM   #4
Member
 
ciollika's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Location: Puyallup
Posts: 45
Anybody else?
__________________
2006 Chevrolet Silverado CCSB Duramax
2018 Jayco Eagle HT 29.5 BHDS
ciollika is offline   Reply With Quote
Old 09-23-2020, 10:03 AM   #5
Senior Member
 
sturgissteele's Avatar
 
Join Date: Aug 2020
Location: SW Lower Michigan
Posts: 2,516
The LP switch bad? Stuck on, even though it's turned off?
__________________
John & Jennifer and family

2018 Jayco White Hawk 31BH 34'
2004 Surveyor by Forest River 29'
1996 Coachman Catalina 25'
2002 Jayco 12UTD PopUp
TrashMan Videos
sturgissteele is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2020, 07:02 AM   #6
Member
 
ciollika's Avatar
 
Join Date: Mar 2020
Location: Puyallup
Posts: 45
For anybody who finds this thread later, it was the circuit board. Replaced that and viola, all fixed.
__________________
2006 Chevrolet Silverado CCSB Duramax
2018 Jayco Eagle HT 29.5 BHDS
ciollika is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Jayco, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 08:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.