Jayco RV Owners Forum
 


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-22-2019, 06:53 PM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: SE PA
Posts: 23
HW heater on the fritz

This forum has been extremely helpful to me as a new fifth wheel owner. You can see our equipment below.

We are on an extended trip and a few weeks ago the hot water heater stopped working on electric. Since then it's been working fine on gas - until yesterday. Now it's not working on either electric or gas. I've checked the breakers and fuses (although I know there are more hidden somewhere) and they all are fine.

On gas, I don't see any ignition spark. I can manually light it, but it seems the thermo couple doesn't recognize the heat and it stops the gas after a few seconds.

Any ideas on what to check??

Thanks in advance!
__________________

__________________
2019 Jayco Eagle HT 30.5 MBOK
2019 Ford F-250 King Ranch diesel

2015 Jayco X23B (sold)
2008 Jayco 23B (sold)
2010 Ford F-150 King Ranch (sold)
Rayco is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2019, 07:00 PM   #2
Moderator Emeritus
 
Rustic Eagle's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Michigan
Posts: 8,194
Suburban or Atwood hot water heater?

Bob
__________________

__________________

2016 GM 2500HD 6.0L/4.10
2018 Jay Flight 24RBS
2002 GM 2500HD 6.0L/4:10 (retired)
2005 Jayco Eagle 278FBS (retired)
1999 Jayco Eagle 246FB (retired)
Reese HP Dual Cam (Strait-Line)
Rustic Eagle is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2019, 07:05 PM   #3
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: SE PA
Posts: 23
if the sheaf of literature in the Jayco bag is correct, it's a Dometic
__________________
2019 Jayco Eagle HT 30.5 MBOK
2019 Ford F-250 King Ranch diesel

2015 Jayco X23B (sold)
2008 Jayco 23B (sold)
2010 Ford F-150 King Ranch (sold)
Rayco is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2019, 07:09 PM   #4
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: SE PA
Posts: 23
... with spark ignition
__________________
2019 Jayco Eagle HT 30.5 MBOK
2019 Ford F-250 King Ranch diesel

2015 Jayco X23B (sold)
2008 Jayco 23B (sold)
2010 Ford F-150 King Ranch (sold)
Rayco is offline   Reply With Quote
Old 05-22-2019, 08:32 PM   #5
Senior Member
 
RogerR's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Location: Mapleton
Posts: 1,430
I suspect an electrical fault somewhere. But I have no experience.

I do suggest you inspect the back of the fridge for plugged vents, plugged burner assembly, or any int eruption of the flow of air over the coils.
__________________
2017 SLX 195RB
2014 Jeep Grand Cherokee Overland, gas 3.7 V6
Andersen WDH hitch
Dometic Milenco Aero mirrors
RogerR is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2019, 11:53 AM   #6
Member
 
Shackrat's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Syracuse
Posts: 95
Quote:
Originally Posted by Rayco View Post
if the sheaf of literature in the Jayco bag is correct, it's a Dometic
That means it's an Atwood.

If the electric element isn't working, and the gas burner isn't lighting, that points to the control board. Is the DSI fault LED lit? If it is, it may be the thermocouple.

If it's not, the control board may not be getting power, it may have failed, or perhaps there is wiring damage between the control switches and the water heater.

You need a multimeter to do this, but I highly recommend measuring the low-voltage connections to the WH control board to make sure 12v is getting to it and to make sure that the gas/electric switch connections have voltage when turned on too.
Shackrat is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2019, 01:02 PM   #7
Senior Member
 
Join Date: Mar 2018
Location: Boiling Springs
Posts: 217
Sounds like the famous circuit board. Call Jayco or Dometic direct. Most all dealers have them in stock as they fail on a regular basis.
__________________
RipinSC
2019 Eagle FW 321RSTS
2015 GMC 2500 HD 6.0 Gas
RipinSC is offline   Reply With Quote
Old 05-23-2019, 07:40 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Southern Indiana
Posts: 2,157
If the unit is going through the motions it needs to light, I suspect its a bad flame sensor [ignitor].
__________________
2012 Eagle 320 RLDS
2017 Ford F-250 FX4 Crew STX 6.2l
3.73 E-locker
TCNashville is offline   Reply With Quote
Old 05-24-2019, 03:24 PM   #9
Junior Member
 
Dogrunr's Avatar
 
Join Date: May 2016
Location: Carnation
Posts: 20
Just got my rig out of the shop for HW not working in both electric and LP modes. RV Tech said they had to replace the control/circuit board of the Atwood HW heater. Note: The Tech also replaced my Progressive band "All in One" 50 Amp power control/fuse panel. He indicated that Atwood water heater control boards are sensitive to high voltage and my power control unit was showing weird power fluctuations on his volt meter. Glad I had a zero deductible extended warranty.
__________________

__________________
Mark
2016 Jayco Pinnacle 36FBTS,
2014 Ford F350 SD King Ranch, 6.7D, CC, 4x4, SRW
Carnation, Washington
Dogrunr is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Jayco, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 06:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.