Jayco RV Owners Forum
 


Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-22-2015, 02:16 PM   #1
Senior Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Tekamah
Posts: 103
Hard Start capacitor Question/s

Howdy! Can anyone tell me if new Air Conditioners put in 2015 trailers have a hard start capacitor in them?

I may be going crazy but I thought I read somewhere that the "new" AC's coming out today are easier to start than previous AC's.

I am just debating about having the dealer add a hard start capacitor before I take possession. Or is this something I can truely do on my own as I have seen the capacitor's on line for around $20-$30...

Advice would be great...
__________________

Pegsmi98 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 02:33 PM   #2
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: NC
Posts: 973
Not sure if the newer ones have some new type bleed/off expansion valve or electronics that prevent start up with high head pressure. If either is true you don't need a start Cap.
__________________

__________________
No man has a good enough memory to be a successful liar. Abraham Lincoln

2016 36FBTS Pinnacle
2016 F350, 6.7, 4x4, DRW, long bed
B & W Companion 5th wheel Hitch
eldermike is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 03:18 PM   #3
Senior Member
 
Ustabslim's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Spicewood, Texas
Posts: 918
They have a start capacitor and you can replace with a hard start one. Mine burned out on my 15000 BTU unit on my 2012 because of to low voltage in one of the camp grounds. Took several months to show up but I remembered that RV park because of elect problems I had there. They had to jump some 50 amp breakers together to get me power. I didn't think much about it then...but I will from now own.
__________________
2015 338RETS Eagle Premier gloss sides., king.
2012 Ram 3500, crew cab 4x4 duelly Deleted
16k miles, 530HP, 1000 +torque.
Ustabslim is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 03:39 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Tekamah
Posts: 103
Ok, I am seeing that the hard start capacitors are not that expensive. I sent an email to the dealer to see what they would charge.

A hard start capacitor should Not void any warranty should it?

Thanks
Pegsmi98 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 03:53 PM   #5
Senior Member
 
Ustabslim's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Spicewood, Texas
Posts: 918
I would not change anything until necessary. Don't fix it if it's not broke. Just me.
__________________
2015 338RETS Eagle Premier gloss sides., king.
2012 Ram 3500, crew cab 4x4 duelly Deleted
16k miles, 530HP, 1000 +torque.
Ustabslim is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 03:56 PM   #6
Senior Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Tekamah
Posts: 103
Fair point Texashighsheriff, just thinking to far ahead about some boondocking that may or may not happen...
Pegsmi98 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 04:04 PM   #7
Senior Member
 
Ustabslim's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Spicewood, Texas
Posts: 918
It's just an electrical connection. Easy to replace. Remove the upper cover and pretty easy to get to if to ever needed. My burned one was my first in around 40 years.
__________________
2015 338RETS Eagle Premier gloss sides., king.
2012 Ram 3500, crew cab 4x4 duelly Deleted
16k miles, 530HP, 1000 +torque.
Ustabslim is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 04:18 PM   #8
Senior Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: Tekamah
Posts: 103
Quote:
Originally Posted by Texashighsheriff View Post
It's just an electrical connection. Easy to replace. Remove the upper cover and pretty easy to get to if to ever needed. My burned one was my first in around 40 years.
Do you ever run off generator?
Pegsmi98 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 04:22 PM   #9
Senior Member
 
Ustabslim's Avatar
 
Join Date: Aug 2014
Location: Spicewood, Texas
Posts: 918
Yes. No problems.
__________________
2015 338RETS Eagle Premier gloss sides., king.
2012 Ram 3500, crew cab 4x4 duelly Deleted
16k miles, 530HP, 1000 +torque.
Ustabslim is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2015, 06:37 PM   #10
Lost in the Woods
 
Join Date: Jan 2014
Location: N/A
Posts: 567
x2 on if it ain't broke don't fix it. I am able to start and run both my ac units when using my 4k generator so I'm thinking the newer ac units don't have a hard start capacitor.
__________________

wwsmith111 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Virginia State Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3

All times are GMT -6. The time now is 02:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.