Jayco RV Owners Forum
 



Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-14-2018, 09:19 AM   #1
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: Novi
Posts: 18
2002 Suburban 8.1 2500 Trans question

Hi all,

I have a 2002 Suburban 2500 with the 8.1 and 4.10 gears. I've had it 8 years now and it has 130k miles on it. When towing my 8k lb Whitehawk 29bh, my transmission will go through the gears smoothly, but then when it shifts into 4th gear (overdrive), it shifts really hard, almost jolting the car. It doesn't always do this, but 7/10 times it will and I can feel it pretty good. It doesn't do it at all when I'm not towing. I tow in tow/haul mode and usually run around 65 mph. Sometimes when it does this, it will then set off the "service engine" light. I've towed over 5k miles this year and have never had an issue.

Can anyone tell me if this is normal? What could the issue be?

Thanks
Justin
__________________

jlrmfc21 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2018, 11:31 AM   #2
Senior Member
 
ALJO's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Sparwood, BC
Posts: 2,068
Send a message via Skype™ to ALJO
It isn't normal and should be serviced. Talk to a transmission specialist.
__________________

__________________
2014 Ram 1500 CrewCab 4x4 5.7 Hemi 3.92 Rear and Air Lift 1000
2005 Jayco Jay Feather LGT - 29Y GVWR-7000 lbs.
Dexter Axle Lift 4-9/16" - installed with sub-frame.
Pro Series 1200 lbs. WDH with Double Sway Bar.
Champion 3100/2800 watt Inverter/Generator-Onboard Solar Power
ALJO is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2018, 12:51 PM   #3
Senior Member
 
oldmanAZ's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
Location: AZ
Posts: 8,361
It isn't normal.

Possible issues...
1 Have you checked the transmission fluid level?
2 Have you ever had the transmission fluid changed?
3 If 'overdrive' is actually 'torque converter lockup', it could be a solenoid, a control module issue, or the lockup clutch.
__________________
Sherm & Terry w/rescues Eydie (min Schnauzer) Steve RIP (std Poodle)
2015 Jay Flight 27RLS (Nights Camped: 102 '15, 90 '16, 80 '17, 161 '18 so far)
2006 Ford F350 6.0 PSD, Lariat, 4WD, CC, LB, SRW, auto., Camper pkg.
oldmanAZ is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2018, 02:47 PM   #4
Senior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Collingwood
Posts: 903
It should be a 4L80 (MT1 on your RPO sticker) which is a 4spd with overdrive 4th. The lockup is just that, not a gear.

Get it scanned for trans codes. Think there's a code that shows for TC issues. Good trans shop should be able to help.
__________________
'17 Chev 3500HD CC SB SRW DMax, '14 Jayco 361REQS w/extras
PlayersZ28 is offline   Reply With Quote
Old 09-14-2018, 08:46 PM   #5
Member
 
Join Date: Aug 2017
Location: North West
Posts: 42
Just for the sake of trying don't put it in overdrive. Try towing in 3. I don't know how the tow/haul mode is supposed to work, my '99 burban don't have it so when I tow anything heavy I put the selector in 3rd gear. (mine is also a k1500 so I have the 4L60 trans). Does you truck show the trans temps on the display? If so, watch those for a correlation between high temps and odd behavior.
DOUBLETROUBLE is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


» Featured Campgrounds

Reviews provided by

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3
Disclaimer:

This website is not affiliated with or endorsed by Jacyo, Inc. or any of its affiliates. This is an independent, unofficial site.


All times are GMT -6. The time now is 02:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2002-2016 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.